Kunst

Smaken finnes i glasset

Smaken finnes i glasset
26-11-2013 14:11 Treasury Wine Estate Matt Koch har hatt en lang karriere som vinmaker, og har v?rt hos det australske vinhuset Rosemount siden 1995. Som vintrepreneur er han ansvarlig for ? definere vinens karakter. Denne m?neden bes?kte han Norge for ? snakke om sine prisbel?nte

26-11-2013 14:11 Treasury Wine Estate Matt Koch har hatt en lang karriere som vinmaker, og har v?rt hos det australske vinhuset Rosemount siden 1995. Som vintrepreneur er han ansvarlig for ? definere vinens karakter. Denne m?neden bes?kte han Norge for ? snakke om sine prisbel?nte viner.

Matt Koch, Senior Winemaker og Vintrepreneur, Rosemount Estate, Australia Matt Koch har hatt en lang karriere som vinmaker, og har v?rt hos det australske vinhuset Rosemount siden 1995. Som vintrepreneur er han ansvarlig for ? definere vinens karakter. Denne m?neden bes?kte han Norge for ? snakke om sine prisbel?nte viner. ?Blending er en kunstform i alle deler av verden, og jeg er takknemlig for ? f? lov til ? holde p? med dette. Som vinmaker har jeg en viktig rolle ute p? vinmarkene hvor jeg bestemmer hva vi skal produsere, n?r druene skal plukkes, vinens karakter, og druene som passer til den stilen. Jeg m? alltid ta avgj?relser underveis for ? f? maksimal kvalitet p? produktet. Det er ogs? viktig ? lytte til hva forbrukeren mener om vinene, og f?lge med p? trender i vinmarkedet. Man f?r ogs? reise verden rundt og lytte til forbrukerne. Det gir meg en god f?lelse n?r jeg ser at vinen nytes. Da er jobben verdt alt arbeidet som ligger bak. V?ret er om mulig den viktigste faktoren for ? sikre et godt resultat, og Australia har de siste ?rene opplevd gode og t?rre somre, som har bidratt til sv?rt gode forhold p? vinmarkene. Dette har igjen resultert i gode kvalitetsviner. ?Rundt innh?stingen holder v?ret meg oppe om natta. Dessverre er det ikke mye man kan gj?re for ? kontrollere naturens gang, og man l?rer seg ? leve med det. Det er kritiske punkter i prosessen. Jeg m? hele tiden vurdere hvor lenge vi skal ha druene ute. B?r jeg plukke halvparten n? og la halvparten f? litt mer tid? Alt avhenger av hvilken stil du ?nsker vinen skal ha. Man kunne sikkert fulgt en oppskrift, men jeg ?nsker ikke ? produsere vin p? den m?ten. Jeg vil ha det Moder Jord gir meg. ? takle forandring er kunsten bak det ? lage god vin, sier Koch. Sjefsvinmakeren til Rosemount mener suksessen bak australsk vin de siste ?rene skyldes vinmakernes evne til ? l?re og ? v?re i konstant utvikling. ?Vinproduksjon er som en levende organisme, det utvikler seg stadig. Gjennom ?rene har vi l?rt ? forst? ving?rdene v?re mye bedre. Vi fors?ker ikke ? kvele dem, men gi n?ring og la dem vokse. Fra et australsk perspektiv handler det ikke bare om solskinn p? en flaske. Vi har andre lag med kvalitet som vi fyller p? med. Vi ser oss selv ogs? som en gr?nn vaktmester om du vil; vi vil gjerne f?re arven videre. I diskusjonen om den nye verden mot den gamle vil selvsagt alle snakke om sin egen region. Europa har en 600 ?r gammel tradisjon for ? lage vin, mens den australske ?bare? er 170 ?r. ?Det er gammelt for oss, men vi er fortsatt den nye gutten i klassen. Vi har l?rt mye i l?pet av den tiden, smiler Koch. ?Det g?r veldig godt for Australia som vinland n?. Vi er glade i forandring, vi sp?r oss alltid ? hvorfor kan vi ikke gj?re dette? Vi er ?pne for nye og spennende ideer, det finnes ingen regelbok eller oppskrifter. Vi er hele tiden villige til ? teste ut nye ting, og er ingen ?one trick pony?. Australsk vin kommer hele tiden i nye varianter med nye perspektiver. Vi har fokus p? smaken i glasset, historien bak, kvalitet, fylde og smaken vi henter ut fra ving?rdene. Markedet for Chardonnay har n? blitt en referanse for store deler av verden. Men hvem vet hva som skjer om ti ?r? Det kan endre seg. Trender kommer og g?r, sier Koch. En favorittvin vil vinmakeren n?dig utnevne, men han strekker seg til ? nevne noen gode ?rganger. ?Alle sesonger har sin sjarm, og man l?rer noe fra dem. Det er en kontinuerlig l?ringsprosess ? fors?ke ? f? frem ving?rdens beste egenskaper, kvalitet og frukt. Jeg elsker lagringsvin, og b?de 2002, 2004, 2010 og 2012 er sv?rt gode ?r, smiler Koch. ?Jeg tror Rosemount gj?r det godt i Norge fordi de er lekre viner som inviterer forbrukeren inn. Vi forklarer godt hvem vi er p? pakken, vi leverer p? smaken i glasset, og man stoler p? kvaliteten som er p? flasken. Forbrukeren forteller oss at de er forn?yde med produktet. I 2012 vant vi over 200 priser for vinene v?re, og 2013 har ogs? v?rt et ekstremt godt vin?r, forteller Koch. Det italienske markedet er en stor konkurrent, men Koch mener at alle m? finne sin egen stil. Noe ?copy cat? vil han ikke v?re. ?Italienerne kommer stadig med nye stiler, s? vi f?lger selvsagt med p? hva som finnes der ute. Man kan fors?ke ? kopiere andre, eller man kan selv fors?ke ? utvikle den neste trenden og den neste gode smaken, sier han. Med ?kt fokus p? kortreist mat og vin til ulike anledninger fors?ker den australske vinprodusenten ? tilpasse seg publikums krav og sp?rsm?l. ?Vi er ?pne for forandring. I den tiden vi lever i er folk opptatt av hvor maten deres kommer fra. Historien bak er blitt viktigere, og folk er mer interessert i mat og vin og vil l?re mer om det. ? matche mat og vin er derfor viktig. Det er stort fokus p? dette hos vinprodusenter over hele verden. Rosemount er intet unntak. ?Det som karakteriserer Rosemount er at alt handler om smaken, fylden og friskheten. Vi vil at smaken i glasset skal smake som druene. Fruktig, med god fylde, frisk og levende, myk og lettdrikkelig. Vi vil at forbrukeren skal drikke vinene v?re som de er og f? en umiddelbar tilfredsstillelse, smiler Koch. For mer informasjon, v?r vennlig og kontakt: KATRIN JUVET | Rosemount Norge. T: +47 2389 7800 | M: +47 9768 4008, [email protected]

A to już wiesz?  Nespresso lanserer Variations Cioccorosso - Club-medlemmenes favoritt

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy